Wydawnictwo Dwie Siostry po raz kolejny podbiło moje serce tytułem docelowo skierowanym do młodszych odbiorców. Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu jest bowiem jedną z tych pozycji, z których wiele dowiedzieć się mogą również dorośli otwarci na ciekawostki z całego świata.
Na książkę (swoją drogą doskonale zaplanowaną pod kątem treści i sposobu jej przedstawienia) składa się 26 czterostronnych opisów o wybranych krajach naszego globu (Turcja, Iran, Izrael, Chiny, Japonia, Indie, Wietnam, Indonezja, USA, Meksyk, Peru, Brazylia, Argentyna, Norwegia, Niemcy, Polska, Rosja, Węgry, Hiszpania, Francja, Włochy, Grecja, Maroko, Egipt, Nigeria, Etiopia). W przypadku każdego z nich otrzymujemy pełen wachlarz różnorodnych informacji. Rozpoczynając od zarysu historycznego mówiącego trochę o budujących się na przestrzeni czasów przyzwyczajeniach żywieniowych mieszkańców, poprzez produkty uprawiane czy też zwierzęta hodowane na danym obszarze, a na ciekawostkach i przepisie na jedno regionalne danie kończąc. Większość z omawianych elementów jest także narysowanych, więc od razu można zobaczyć, jak wyglądają np. indonezyjskie taro, peruwiańska miechunka czy też marokańskie garnki z półmiskami.
Daj gryza można czytać na kilka sposobów. Autorzy zadbali bowiem o to, by na początku umieszczony został geograficzny spis treści – czyli przedstawienie kuli ziemskiej z zaznaczonymi krajami, o których jest mowa w publikacji. Inną metodą jest zapoznanie się z owym tytułem od deski do deski (co uczyniłam ja, gdyż treść była absolutnie fantastyczna), z kolei jeśli jest się fanem chronologii, to w czytaniu zgodnie z nią pomogą ostatnie strony z linią czasową i zaznaczonymi na niej adekwatnymi stronami w książce.
W tej książce zachwyca wiele rzeczy. Po pierwsze ogromna dawka wiedzy napisanej w przystępny i interesujący sposób. Nie jest to nudna pozycja przytaczająca fakty historyczne, a doskonale opracowany tytuł, przy którym można spędzić kilka godzin, a następnie wracać z doskoku, by wykorzystać zamieszczone w nim przepisy kulinarne. Tak samo jak w przypadku opisywanego przeze mnie Brudu (od Wydawnictwa Dwie Siostry) lektura ta pobudza również do dalszych poszukiwań (tym razem w temacie jedzenia oraz tradycji z nim związanych).
Na ogromne wyróżnienie zasługuje strona graficzna. Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu to niezwykle barwnie wydana publikacja. Książka przykuwa wzrok nie tylko większym formatem, lecz również okładką przedstawiającą zadowolone postacie konsumujące lub gotujące przeróżne dania. Ilustracje i kolory doskonale komponują się z tekstem, oddają ducha i regionalność opisywanych miejsc oraz dań. Podczas czytania z każdej strony odczuwalnym jest, że twórcy spędzili sporo czasu, by stworzyć to dzieło.
Doskonale opracowany zestaw informacji o tym, co i gdzie jedzą ludzie, a także jak to było w przeszłości, zachwycił mnie od pierwszych stron. Daj gryza jest jedną z tych książek, w przypadku których cieszę się, że mam córkę i przez wzgląd na nią sięgam po nowości dla dzieci i młodzieży. Kapitalnie wydana, interesująca i bogato ilustrowana nadaje się dla dzieci od szóstego roku życia, bez górnej granicy wiekowej.
Tytuł: Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Autor: Aleksandra i Daniel Mizielińscy Natalia Baranowska
ISBN: 978-83-8150-106-4
Oprawa: twarda
Liczba stron: 112
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dwie Siostry
„Klątwa Czarnoboga”, czyli pierwszy tom cyklu „Bliskie spotkania czarciego stopnia” autorstwa Adama Wyrzykowskiego, to młodzieżowe…
„Cesarzowa kości” autorstwa Andrei Stewart to drugi tom cyklu „Tonące cesarstwo”. Za książkę odpowiada wydawnictwo…
Data premiery: 22. maja 2024 Wydawnictwo: Mięta (więcej…)
Data premiery: 8. maja 2024 Wydawnictwo: Jaguar (więcej…)
Ostatnimi czasy zaliczam powrót do tytułów, które mi się niezwykle dobrze kojarzą. Z wielką przyjemnością…
Z okazji pięknej rocznicy znanego zarówno dzieciom, jak i dorosłym magazynu Kaczor Donald wydawnictwo Egmont…