Podoba się?

Wydawnictwo Dwie Siostry po raz kolejny podbiło moje serce tytułem docelowo skierowanym do młodszych odbiorców. Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu jest bowiem jedną z tych pozycji, z których wiele dowiedzieć się mogą również dorośli otwarci na ciekawostki z całego świata.

Na książkę (swoją drogą doskonale zaplanowaną pod kątem treści i sposobu jej przedstawienia) składa się 26 czterostronnych opisów o wybranych krajach naszego globu (Turcja, Iran, Izrael, Chiny, Japonia, Indie, Wietnam, Indonezja, USA, Meksyk, Peru, Brazylia, Argentyna, Norwegia, Niemcy, Polska, Rosja, Węgry, Hiszpania, Francja, Włochy, Grecja, Maroko, Egipt, Nigeria, Etiopia). W przypadku każdego z nich otrzymujemy pełen wachlarz różnorodnych informacji. Rozpoczynając od zarysu historycznego mówiącego trochę o budujących się na przestrzeni czasów przyzwyczajeniach żywieniowych mieszkańców, poprzez produkty uprawiane czy też zwierzęta hodowane na danym obszarze, a na ciekawostkach i przepisie na jedno regionalne danie kończąc. Większość z omawianych elementów jest także narysowanych, więc od razu można zobaczyć, jak wyglądają np. indonezyjskie taro, peruwiańska miechunka czy też marokańskie garnki z półmiskami.

Daj gryza można czytać na kilka sposobów. Autorzy zadbali bowiem o to, by na początku umieszczony został geograficzny spis treści – czyli przedstawienie kuli ziemskiej z zaznaczonymi krajami, o których jest mowa w publikacji. Inną metodą jest zapoznanie się z owym tytułem od deski do deski (co uczyniłam ja, gdyż treść była absolutnie fantastyczna), z kolei jeśli jest się fanem chronologii, to w czytaniu zgodnie z nią pomogą ostatnie strony z linią czasową i zaznaczonymi na niej adekwatnymi stronami w książce.

W tej książce zachwyca wiele rzeczy. Po pierwsze ogromna dawka wiedzy napisanej w przystępny i interesujący sposób. Nie jest to nudna pozycja przytaczająca fakty historyczne, a doskonale opracowany tytuł, przy którym można spędzić kilka godzin, a następnie wracać z doskoku, by wykorzystać zamieszczone w nim przepisy kulinarne. Tak samo jak w przypadku opisywanego przeze mnie Brudu (od Wydawnictwa Dwie Siostry) lektura ta pobudza również do dalszych poszukiwań (tym razem w temacie jedzenia oraz tradycji z nim związanych).

Na ogromne wyróżnienie zasługuje strona graficzna. Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu to niezwykle barwnie wydana publikacja. Książka przykuwa wzrok nie tylko większym formatem, lecz również okładką przedstawiającą zadowolone postacie konsumujące lub gotujące przeróżne dania. Ilustracje i kolory doskonale komponują się z tekstem, oddają ducha i regionalność opisywanych miejsc oraz dań. Podczas czytania z każdej strony odczuwalnym jest, że twórcy spędzili sporo czasu, by stworzyć to dzieło.

Doskonale opracowany zestaw informacji o tym, co i gdzie jedzą ludzie, a także jak to było w przeszłości, zachwycił mnie od pierwszych stron. Daj gryza jest jedną z tych książek, w przypadku których cieszę się, że mam córkę i przez wzgląd na nią sięgam po nowości dla dzieci i młodzieży. Kapitalnie wydana, interesująca i bogato ilustrowana nadaje się dla dzieci od szóstego roku życia, bez górnej granicy wiekowej.

Tytuł: Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Autor: Aleksandra i Daniel Mizielińscy Natalia Baranowska
ISBN: 978-83-8150-106-4
Oprawa: twarda
Liczba stron: 112
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dwie Siostry

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze